Tuesday, 13 May 2014

sentap .sila bangun ! wake up calls


(Persoalan sentap hari ni :
Apa yang kita nak vs apa yang kita cari)

Pernah tak kita tiba2 terpikir, apa yang kita nak sebenarnya dalam hidup ni? 
- nak kaya duit bnyk?
- nak jadi engineer ternama
- nak jd doktor plg bagus
- nak kerje sampai pencen pada 55 thn?
- nak bukak bisness utk tolong org

Pastu apa yang kita cari selama ni? 
- duit
- nama dan pangkat
- kumpul pahala.

Atau mungkin, ntah aku pun tak tau..omputih kata just go with the flow. ???? 

Korg berani tak buat sesuatu utk capai apa yg korg nak? Berani?? 
Ok..sila buat. 
Takut? Ok.. sanggup duduk situ je xpela..

Tiba2 bermain dalam kepala ni..aku berani tak? 
Jom berubah ke arah apa yg kita nak..cari sampai dapat..
Jalaludin Rumi:

" Apabila kita menemui pakaian putih dan ada titik hitam, apakah yang kita lihat?"

sepanjang hidup, kita bakal lakukan beberapa kesalahan. Tapi apa yang kita kurang adalah BERBAIK SANGKA dengan kesalahan dan kesilapan kita. 

Titik hitam pada orang lain selalu mendapat perhatian kita, tapi TITIK HITAM kita? kita abaikan bukan...malah kadang2 kita jadikan titik tersebut sebagai penghalang besar untuk maju ke depan. 

Untuk terus maju, mentor saya selalu mengingatkan yang kita harus berfikir secara jernih dan pedulikan apa orang kata. 

7 FAMOUS FAILURE adalah 7 orang yang hidup mereka pernah gagal, namun mereka akhirnya berjaya mencipta sejarah luar biasa. Kerana mereka orang biasa yang selalu melakukan kesilapan, tetapi bertindak LUAR bIASA atas kesilapan/halangan tersebut.

Indah kan? Hidup ini mudah, tapi kita terlalu complicated.

Monday, 12 May 2014

KELEBIHAN CILI YANG TIDAK DIJANGKA-JANGKA

hai hai hai semua..

cili atau cabai merupakan bahan mentah yang pedas tapi mampu menghasilkan produk makanan yang tak terjangka sedapnya. bayangkan anda masak rendang ayam tanpa cili, macam tak kene je kan. 

1. mampu tlg menurunkan berat badan secara alami. 
2. melawan kolestrol jahat --> menurunkan risiko serangan jantung 
3.mencegah kanser : kajian oleh American Association of for Cancer Resea
rch mengatakan capsican dalam cili mampu membunuh SEL2 KANSER dan LEUKEMIA
4.panas lada dapat meningkatkan ALIRAN DARAH secara sistematik.
5.Rasa pedas pula dapat mengalakkan pengeluaran hormon endorphin yang memberikan rasa GEMBIRA>

so apa lagi, lepas ni bolehlah maka cili berbakol2. lepas makan je sure rase nak senyum , rasa lebih sihat, jantung mengepam darah ke seluruh badan dengan lebih lancar so kita pon rasa segar.

-sharing is much more than caring-

SALAM PERKENALAN DEARI GENG SAMBAL KERING KAU ADA?-GIGITBYTEZ

Sambal kering rangup dengan khasiat ikan bilis , kentang dan kacang segar penuh nutrisi. Macam mak yang buat. Sekali makan, meleleh air liur mak jemah.
Description
Kepakaran kami ialah membantu wanita bekerjaya, adik-adik yang sedang berjuang megejar cita-cinta di asrama/kolej/universiti, untuk abang-abang single
yang rindukan masakan emak di kampung, untuk kakak-kakak yang nak jaga badan malah sesiapa sahaja termasuk mak jemah, tipah, joyah, kak ton sebelah rumah dan pak ali ketua JKKKKKK.

- membantu wanita bekerjaya yang tak sempat menyediakan dinner untuk suami dan anak-anak sebab balik lambat jalan jam
kat federal highway. Disamping memikat suami, sure la kak, berjaya kurangkan risiko per'MADU' an.

- membantu adik-adik di asrama yang selalu memilih makanan segera yang jelas kurang sihat dan berisiko menyebabkan kerosakan OTAK dan PERUT ,
atau yang kelaparan disebabkan makanan asrama yang sama je atau untuk menjadi peneman kepada mereka yang stay up malam ni sebab siapkan assignment atau ade exam besok. eh.

- membantu abang2 kakak2 yang sedang merantau di negara orang demi mencari ilmu atau yang sedang melancong meluaskan pemandangan.


Halal - pek buka tutup sesuka hati sampai habis - mudah dibawah kemana-mana ( picnic/pejabat/sekolah/UK/London/etc) -
cukup nutrisi (karbohidrat protein-omega) - murah meriah - tahan lama (1-2 bulan), ada expired date okeh - juadah tradisional hari raya bersama nasi impit/ketupat

Hanafi Habir
Owner and Founder of Gigitbytez product 


RANGUP DI MULOOT...KENYANG DI PEROOT..

Like FB atau follow kami di instagram --> https://www.facebook.com/SambalIkanBilisKauAdaGigitBytez
contact: 017-6014 017

pembukaan gigitbytez

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt.

Selamat datang. salam muhibbah. 
Anda telah melakukan satu step yang betul dengan menge'like' fb kami kerana ia bakal merubah hidup anda, hidup orang tersayang malah mungkin hidup kucing peliharaan anda. 

Tips: Mulakan hari anda dengan senyuman.